Punt één De activiteit uitgewerkt voor een bepaalde leeftijdsgroep
Spel: rawhide
Doelgroep: groep 5 en 6
Bewegingsprobleem:
Het in de val lokken van de loper door deze in te sluiten, de loper probeert het insluiten tegen te gaan.
Arrangement:
=hoepel
T =tikker
L =loper
=pion
à =blokjes
Activiteit:
De tikkers proberen doormiddel van het op tijd gaan zitten en de andere tikker te laten tikker de lopers in de val te lokken. Wanneer er een loper is getikt dan moet deze een blokje omgooien. De lopers proberen uit de handen van de tikkers te blijven. Wanneer er vijf blokjes zijn omgegooid dan is het spelletje afgelopen en word er van tikkers gewisseld.
Punt twee Uitwerking van problemen en bijstellingen
Loopt’t
Het spel loopt lekker. Zeker als de tactiek van het jagen naar een bepaalde kant en het snel gaan zitten een aantal keren goed lukt. Je merkt wel wanneer er een slimme loper de tactiek een beetje doorheeft, de tikker zijn lol een beetje verliest. Dit kun je een beetje veranderen door de afstand van de pion een beetje kleiner te maken waardoor de omweg die de tikker moet maken wat kleiner wordt. Doordat het spel niet al te veel regels heeft kun je het spel lekker snel opstarten, en eventuele aanwijzingen geven door het spel even stil te leggen.
Lukt’t
Zoals hierboven gezegd vond ik dat het goed te merken dat na een korte uitleg het spel al aardig lukte. Tijdens het spelen van het spel zijn er een aantal dingen die niet helemaal duidelijk zijn voor iedereenà even het spel stil leggen de regel goed en duidelijk uit leggen en het spel weer door zetten.
Wanneer de tactiek van de loper naar de andere kant te drijven en snel te gaan zitten niet helemaal duidelijk overkomt bij de tikkers is het misschien een optie om zelf een rondje mee te doen, en de nadruk te leggen op het snel gaan zitten nadat alle lopers zich aan de andere kant van de bank bevinden. Als deze tactiek heel erg goed wordt toegepast en het erg moeilijk voor de lopers wordt om niet getikt te worden dan word het pas zaak om de pion in het veld te brengen.
Leerft’t
Zeker als het spelletje een paar rondjes gespeeld is zien je duidelijk dat het leert. Een tikker die eerst als een dolle stier is gaan rennen, krijgt het spel pas echt door als hij/zij iets moe begint te worden. Wanneer hij/zij iets moe is gaan ze beter over het spelletje nadenken, en denken ze meer aan de tactiek. Leven doet het spelletje zeker je ziet dat er goed gewerkt word om die loper te proberen te tikken. En iedereen vind het een keer leuk om tikker te zijn. Ze zien de uitdaging om zo snel mogelijk de loper te tikken.
Punt drie Aanpassen van de activiteit aan de leeftijd
Groep ¾ à onderbouw
Bij de onderbouw zou ik niet kiezen voor de pion op 1.5 meter van de bank. Kinderen van deze leeftijd hebben vaak moeite met de regels dus hoe minder hoe beter. Ik zou er misschien voor kiezen om een tweede vrijplaats te maken. De jonge kinderen gaan vaak als een gek rennen en hebben wel even rust nodig om weer op adem te komen.
Groep 5/6 à middenbouw
Zie blad 1, alleen zou ik niet meteen beginnen met het plaatsen van de pion. Ik zou opstarten zonder en eventueel als het heel erg goed gaan er de pion wel bij halen.
Groep7/8 à bovenbouw
Bij deze kinderen zou ik beginnen met 1 pion op 1,5 meter afstand van de bank. Als alles goed loopt en de tikkers de tactiek steeds beter gebruiken. Dan zou ik er een tweede pion bij gaan pakken ( als hiervoor de ruimte is). Hier geld dan dezelfde regel voor: de tikker mag er wel door maar de loper niet.
Punt vier Problemen rondom de activiteit à tikspelen
Rawhide: Het accent ligt op het samenwerkingsverband tussen de tikkers. Eén van hen zit op de bank de ander is aan het tikken wanneer tikker één gaat zitten mag tikker twee gaan tikken. Door de goede tactiek te gebruiken kunnen de lopers in de val gelokt worden.
Bewegingsprobleem: Het in de val lokken van de loper door deze in te sluiten, de loper probeert het insluiten tegen te gaan.
Kenmerken van tikspelactiviteiten:
-weglopen voor een tikker/jager/veldspeler.
-ontwijken van de uitmaakacte van de tikker/jager/veldspeler
-bereiken van een vrijplaats/honk
-uitlokken van de tegenpartij
-bevrijden van medespelers
-insluiten of achternalopen van de loper
-met de hand of bal uittikken van de loper
-afgooien/tikken van de loper
-uitbranden van de loper
-bewaken van getikte lopers
Differentiatie binnen de activiteit tikspelen:
-het verkleinen van het veld
-het vergroten van het veld
-meer tikker
-meer lopers
-inbrengen van meer vrijplaatsen
-meer tikblokjes gebruiken
-een straat maken alleen voor de lopers
-twee of meerdere ballen in het spel brengen